Przejdź do głównej zawartości

Współpraca

Edytuj płytki układów razem z innymi użytkownikami w czasie rzeczywistym.

Jak to działa​

Gdy dwóch lub więcej użytkowników ma tę samą płytkę otwartą w trybie edycji, są automatycznie łączeni w aktywną sesję współpracy. Zmiany od dowolnego uczestnika pojawiają się na płótnie wszystkich natychmiast przez połączenie WebSocket.

Wskaźnik współpracy​

Na górnym pasku wyświetlany jest awatar lub inicjały każdego podłączonego użytkownika. Zielona kropka oznacza aktywną sesję; szara kropka oznacza tryb offline (zmiany zostaną zsynchronizowane po przywróceniu połączenia).

Co synchronizuje się w czasie rzeczywistym​

  • Umieszczanie, przesuwanie, obracanie i usuwanie komponentów
  • Połączenia i usuwanie przewodów
  • Zmiany właściwości komponentów
  • Zmiany nazwy płytki

Aktywne kursory​

Kursor każdego współpracownika pojawia się na Twoim płótnie jako kolorowy wskaźnik oznaczony jego imieniem. Możesz dokładnie zobaczyć, gdzie pracują współpracownicy.

Obsługa konfliktów​

Jeśli dwóch użytkowników jednocześnie edytuje właściwość tego samego komponentu, ostatni zapis wygrywa — najnowsza zmiana jest stosowana do widoków obu użytkowników.

Wymagania​

  • Wszyscy współpracownicy muszą być zalogowani na konto Tebemo.
  • Płytka musi być własnością jednego ze współpracowników lub być z nim udostępniona przez e-mail z dostępem do edycji.
  • Do synchronizacji w czasie rzeczywistym wymagane jest stabilne połączenie internetowe; edytor pozostaje użyteczny w trybie offline, ale zmiany synchronizują się po przywróceniu połączenia.

Opuszczanie sesji​

Proste zamknięcie karty kończy Twoje uczestnictwo. Inni użytkownicy kontynuują edycję i nie będą już widzieć Twojego kursora.